Església de Sant Andreu

Cultura - Monuments i llocs d'interès cultural

Església
Nom
Església de Sant Andreu
Adreça
Plaça de l'Església s/n
Codi postal
08617
Municipi
Sagàs
Localitat
Sagàs
Marca Turística
Pirineus
Telèfon
973 482 101
E-mail
museu@museusolsona.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

L'església de Sant Andreu de Sagàs és un exemple molt singular del romànic català del segle XI, ja que té una estructura poc habitual. L'edifici actual va substituir una església preromànica que va fer erigir el bisbe d'Urgell, Nantigís, l'any 903.

Es tracta d'una església de planta basilical de tres naus separades per arcs formers sobre pilastres. La nau central està coberta amb volta de canó i les laterals tenen volta d'aresta. A la capçalera hi ha tres absis semicirculars (un clar exemple de l'arquitectura romànica llombarda) i el central és el més gran i el més elevat. El temple ha patit diverses modificacions al llarg del anys, entre les quals destaca la construcció de la sagristia a l'absis central i la de les capelles laterals entre els segles XVII i XIX. El campanar es va afegir a l'edifici al segle XIX.

A l'interior de l'església es pot veure una reproducció de l'altar del segle XII, el frontal del qual es conserva al Museu Episcopal de Vic, mentre que els laterals es troben al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

L'edifici
Any de construcció Segle XI
Estil arquitectònic Romànic
Temporades i horaris
Horari d'estiu Cal fer reserva pèrvia.
Horari d'hivern Cal fer reserva pèrvia.
Situació

Coordenades GPS X: 1.75255922040014, Y: 42.0771271756046
Contacte
Adreça Plaça de l'Església s/n
Codi postal 08617
Municipi Sagàs
Localitat Sagàs
Telèfon 973 482 101
E-mail museu@museusolsona.cat
Mapa