Bodegas Mas Alta, vista del celler des de les vinyes.Bodegas Mas Alta, vista del celler des de les vinyes.

El Priorat. Un paisatge ple de cellers

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Natura, Vi i gastronomia, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu, Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
83,6 km
Municipis de pas
Bellmunt del Priorat, Gratallops, Morera de Montsant, la, Porrera, Torroja del Priorat, Vilella Baixa, la, Siurana (Priorat)
Marca Turística
Costa Daurada
Punts d'interès
Escaladei, la Morera de Montsant, la Vilella Baixa, Gratallops, Torroja del Priorat, Porrera, Bellmunt del Priorat, Siurana.
Mapa
Descripció

Cada poble de la DO Priorat, amb els 102 cellers que hi ha per visitar i les seves propostes enològiques, culturals i d'activitats a l'aire lliure, suposa una bona excusa per recórrer una comarca que va començar a forjar-se en el segle XII, amb l'arribada dels monjos cartoixans des de la Provença, que van portar les tècniques per desenvolupar la viticultura que ha evolucionat al llarg dels segles. La ruta comença a la Cartoixa d'Escaladei, des d'on el cultiu del vi es va estendre per la zona i es va anar instal·lant en els turons de llicorella, una classe de pissarra responsable de la intensitat dels vins prioratins. Es pot seguir per la Morera de Montsant, al peu del Montsant, i des d'on surten diverses rutes per als amants del senderisme; la Vilella Baixa, amb les seves característiques cases encimbellades sobre el barranc d'Escaladei; Gratallops, on al carrer Major hi ha la Casa dels Frares, amb portalada renaixentista i arc de pedra; Torroja del Priorat, on es pot sentir l'orgue barroc de l'església de Sant Miquel, i arribar a Porrera, amb la seva ruta de rellotges de sol, la majoria del segle XIX, per acabar anant a Bellmunt i visitar-hi les mines. Sense oblidar Siurana, un altre dels enclavaments històrics, situat sobre el pantà homònim, que ha donat peu a llegendes de romans, cristians i reines mores.

Situació

Coordenades GPS X: 0.820359483763629, Y: 41.1465558975041
Fotos