Ciclistes prop del monestir de Sant Pere de Rodes al Parc Natural del Cap de Creus Ciclistes prop del monestir de Sant Pere de Rodes al Parc Natural del Cap de Creus

El Pirineu Comtal. Terra de senyories medievals

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Història, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
836.7 km
Municipis de pas
Cardona, Vic, Besalú, Castelló d'Empúries, Girona, Port de la Selva, el, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Vall de Boí, la, Gósol, Seu d'Urgell, la, Solsona, Vielha e Mijaran
Marca Turística
Pirineus
Punts d'interès
Sant Pere de Rodes, Castelló d'Empúries, Besalú, Ripoll, Beget, Sant Joan de les Abadesses, Gósol, la Seu d'Urgell, Vielha e Mijaran, la Vall de Boí, Solsona, Cardona, Vic, Girona.
Mapa
Descripció

La ruta nord del Pirineu Comtal, que recorre les comarques més properes a la frontera francesa, parteix del monestir romànic de Sant Pere de Rodes, que ofereix unes vistes sobre el Mediterrani i el cap de Creus, i segueix pel conjunt medieval de Castelló d'Empúries. Més endavant, Besalú, amb el seu famós castell i el Pont Vell -retratat infinites vegades-, conserva l'aroma medieval. La història en majúscules s'escriu a Ripoll, que acull el monestir de Santa Maria, fundat l'any 879 per Guifré el Pelós, que va vertebrar els comtats catalans.

La portalada del monestir és un dels monuments romànics més destacats del món en una obra feta en pedra que és una plasmació iconogràfica de la Bíblia. L'església de Beget, el monestir de Sant Joan de les Abadesses, tots dos també al Ripollès, Gósol, la catedral de la Seu d'Urgell o Vielha e Mijaran són un complement encertat a les magnífiques esglésies romàniques de la Vall de Boí, Patrimoni de la Humanitat.

L'itinerari sud recorre nuclis medievals molt interessants, com els de Solsona, Cardona o Vic abans d'arribar a Girona. Les muralles d'aquesta localitat, així com la catedral, els museus, les esglésies, els monestirs o els banys transporten el viatger a la primera gestació dels comtats catalans.

Museu Episcopal de Vic

El Museu Episcopal de Vic, al costat de la catedral, conserva una gran col·lecció d'art medieval amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i el gòtic català. Les col·leccions d'orfebreria, teixit, ferro forjat, vidre i ceràmica van fer que la Generalitat el declarés Museu d'Interès Nacional el 2001.

Situació

Coordenades GPS X: 2.19062266870102, Y: 42.2007956491882
Fotos