Ampolles i copa de vi  (Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès)Ampolles i copa de vi (Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès)

DO Penedès

Productes Terra

Nom
DO Penedès
Temporada
Tardor
Municipi
Vilafranca del Penedès
Marca Turística
Costa Barcelona
Descripció

Ja a l’època dels romans, els vins del Penedès eren apreciats a tot l’Imperi, i s’exportaven a la Gàl•lia, a la Britània i, fins i tot, a Mauritània, aprofitant la Via Augusta. Aquest reconeixement internacional ha perdurat fins a l’actualitat: un terç de la producció es consumeix a l’estranger.

Aquesta denominació d’origen inclou la zona de més producció de tot Catalunya, amb més de 25.000 hectàrees, dividida en tres subzones. A la zona del Baix Penedès, destaquen les vinyes per a vins blancs. Al Penedès Central, s’hi cultiva el xarel•lo i el macabeu amb què s’elabora el cava, i, finalment, al Penedès Superior s’hi cultiva la parellada i és d’on sorgeixen els vins més reconeguts.

En destaquen els vins blancs, lleugers i aromàtics. Els rosats són fragants i afruitats, i els negres, intensos i lleugers. També fan vins d’agulla, d’aroma intensa.

Dues poblacions del Penedès, Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia, es consideren les capitals catalanes del vi. És allà on es troben els cellers més innovadors de tota la Península, els primers que van instal•lar, per exemple, sistemes de control de temperatura i tines d’acer inoxidable.

A Vilafranca hi ha el Museu de les Cultures del Vi a Catalunya, on es mostra un recorregut per la història del vi que es pot gaudir amb tots els sentits: xerrades, exposicions i tasts. El museu es troba en un palau medieval del segle XIII.

Algunes de les marques més conegudes que s’inclouen dins la Denominació d’Origen Penedès són Antonio Mascaró, cèlebre també pels seus licors; Torelló; Gramona; Masia Bach, o Segura Viudas.

Mapa
Fotos