Detall d'una copa de vi blanc marca Catalunya País de Grans Vins, en el marc del curs de cata de vins. Fira de Sant Bartomeu o del Meló. (Gemma Miralda)Detall d'una copa de vi blanc marca Catalunya País de Grans Vins, en el marc del curs de cata de vins. Fira de Sant Bartomeu o del Meló. (Gemma Miralda)

DO Costers del Segre

Productes Terra

Nom
DO Costers del Segre
Temporada
Tardor
Descripció

Aquesta jove denominació d’origen de la província de Lleida, creada l’any 1983, ha assolit ràpidament prestigi, gràcies a l’experimentació amb vins inusuals. Així, per exemple, va ser la primera de Catalunya en introduir les varietats de cabernet sauvignon, merlot i chardonnay.

La superfície conreada de vinyes ocupa aproximadament 40.000 hectàrees repartides per diverses comarques. La influència del clima continental i les notables diferències de temperatura són els seus trets distintius.

Predominen els vins blancs, lleugers i suaument aromàtics, que s’elaboren amb xarel•lo, parellada o chardonnay. Pels vins rosats, afruitats i amb cos, es fa servir raïm trepat, pinot noir i ull de llebre. Finalment, els negres s’elaboren amb les varietats cabernet sauvignon, pinot noir i ull de llebre, i són intensos, amb cos i destaquen per un sabor equilibrat.

La denominació compta amb tretze cellers. Alguns es poden visitar per conèixer com s’elaboren els seus vins, tastar-los i adquirir-los. A la població de Verdú, el celler Cercavins i la Casa Pardet es dediquen a la producció de vins ecològics.

A Vallbona de les Monges, hi ha l’empresa L’Olivera. A Tàrrega, Mora Vila i Carviresa. Al Segrià hi ha el celler Raimat, al nucli del mateix nom, obra de Rubió i Bellver, datada el 1914.

I a la Noguera s’hi troben els cellers del Castell del Remei, construïts l’any 1780 per la família Girona. Disposen d’un restaurant, dos llacs, un molí antic i una antiga destil•ladora.

A Verdú té lloc al voltant del 12 d’octubre la Fira de la Verema i el Vi.

Mapa
Fotos