De la Bibal d'Empordà al coll de la Ganga i Sant Cebrià dels Alls

Etapes

Classificació de la ruta
Esport, Natura
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
BTT
Nivell de dificultat
Experimentats
Distància (km)
36,84
Durada (h)
4h
Desnivell positiu (m)
700
Desnivell negatiu
700
Senyalització
Municipis de pas
Bisbal d'Empordà, la, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Forallac
Localitats pas
Bisbal d'Empordà, la, Sant Cebrià dels Alls, Fitor, Fonteta
Marca Turística
Costa Brava
Punts d'interès
La Bisbal d'Empordà, esglésies romàniques de Santa Maria de Fonteta, Santa Coloma de Fitor i Sant Cebrià dels Alls, castell de Camós, Espai Natural Protegit de les Gavarres.
Descripció

La ruta parteix des del punt d'informació del Centre BTT del Baix Empordà, situat a les piscines municipals de la Bisbal d'Empordà. Sortim del casc urbà en direcció a llevant, per una pista envoltada de conreus que ens condueix al nucli de Fonteta, amb els seus carrers estrets i empedrats i l'església romànica de Santa Maria.

Sortim de Fonteta en direcció a Fitor, per un camí asfaltat que fa de continuació de la carretera GIV-6441. L'asfalt s'acaba aviat, alhora que el desnivell augmenta progressivament. Al paisatge, els boscos desplacen els conreus i ens endinsem a l'Espai Natural Protegit de les Gavarres.

La pista ressegueix la riera del Jonquet, supera el coll de la Cadena i continua pujant fins a l'església romànica de Santa Coloma de Fitor, del segle X. Poc més endavant afrontem el primer tram de descens, que passa per Can Puig i acaba a la font de Fitor. Tot seguit, la pujada és notable tot i que no gaire llarga.

Els següents cinc quilòmetres de descens permeten gaudir dels boscos. Fins als masos de la Cavorca, aquest itinerari ha compartit camí amb la ruta A Santa Llúcia d'Arboç i la serra dels Perduts, però aquí ens desviem a l'esquerra, cap al coll de la Ganga. En aquest pas, on travessem la carretera GI-660, connectem amb una pista que ens farà guanyar gairebé 400 metres de desnivell ens els següents nou quilòmetres. Durant aquest tram, passem per masies importants com el Mas Alenyà i travessem Sant Cebrià dels Alls, amb la seva església romànica del segle XII. Allà, connectem amb el GR 92, que resseguim durant una estona i amb el qual ascendim fins a tocar del puig d'Arques, el sostre de les Gavarres.

En un important creuament de camins abans d'arribar al cim comença la llarga baixada, a estones tècnica, fins a la Bisbal d'Empordà. La pista travessa la castanyeda d'en Genoer i passa pel Mas Mates. Ressegueix a continuació la riera de Pastells i surt dels boscos per, entre conreus, anar a buscar la riba dreta del riu Daró i anar fins al punt de sortida.

Situació

Coordenades GPS X: -3.70034930149912, Y: 40.4166907261765