Vall de Baldomar, sala de degustació amb barriques. (Marc Castellet)Vall de Baldomar, sala de degustació amb barriques. (Marc Castellet)

Costers del Segre. Una terra i uns vins amb caràcter

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Vi i gastronomia, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
155,5 km
Municipis de pas
Balaguer, Lleida, Penelles, Tremp, Vilosell, el
Marca Turística
Terres de Lleida
Punts d'interès
Lleida, Raimat, Penelles, Balaguer, Tremp, el Vilosell.
Mapa
Descripció

Aquesta DO, amb cent quaranta cellers, engloba les comarques del Pallars Jussà, el Segrià, l'Urgell, les Garrigues, la Noguera i la Segarra, que amaguen tresors, com els olis d'oliva de les Garrigues i la Ruta del Cister, que converteixen l'experiència del vi en un viatge excepcional. Es pot partir de Lleida, on arriba l'AVE, després d'haver visitat la catedral i el nucli antic, declarat Bé d'Interès Cultural. A continuació, val la pena anar fins a Raimat, on hi ha el celler homònim, d'estil modernista i el més gran de la DO. A la finca, s'hi pot admirar i visitar el castell de Raimat. Al poble de Penelles, a la Noguera, hi ha el castell del Remei, els orígens del qual es remunten a l'any 1780. Hi destaquen el santuari i altres edificis del celler, que té sis naus adossades, una de les quals amb una volta catalana impressionant. A prop, a Balaguer, l'església gòtica de Santa Maria, del segle XIV, s'erigeix com a símbol de la ciutat sobre el riu Segre. Al nord, Tremp, una de les parades del Tren dels Llacs, és un punt de partida per fer rutes i practicar esports a l'aire lliure. I rumb al sud, a les Garrigues, destaca el Vilosell, poble antigament emmurallat, molt ben conservat, que és en un turó, als peus de les muntanyes de Prades, dominant tot el paisatge de la comarca.

Vins d'alçada, viticultura sense vertigen

El Pallars està recuperant la seva tradició vitivinícola del segle XIX gràcies als vins d'alçada, que es cultiven en zones altes per reduir els efectes del canvi climàtic. És el cas del celler Castell d'Encús, que cultiva les seves vinyes a 1.000 metres d'altitud.

Situació

Coordenades GPS X: 0.625299302969916, Y: 41.6137041501782
Fotos