Ciutadilla (Juan José Pascual)Ciutadilla (Juan José Pascual)

Ciutadilla

Guia de Municipis

Localitat
Ciutadilla
Marca Turística
Terres de Lleida
Comarca
Urgell
Província
Lleida
Habitants
207
Superfície
17
Altitud
519


En dues paraules

Ciutadilla és un municipi situat a la part meridional de l’Urgell, a la vall del riu Corb. El nucli urbà es troba al vessant d’un turó, i el seu perfil està dominat per la inconfusible figura del castell, amb una alta torre de l’homenatge que destaca per damunt de qualsevol altre edifici.

El paisatge del terme està format per un continu de camps de cereals, ametllers, oliveres i vinya al fons de la vall, mentre que els boscos estan recuperant terreny als conreus en les últimes dècades.

Ciutadilla és també un nus de comunicacions, gràcies a la cruïlla de la carretera que ressegueix la vall del riu Corb amb la C-14 de Tàrrega a Montblanc.

Imprescindibles

- Visitar el castell.

- Descobrir els edificis renaixentistes passejant pes carrerons del poble.

Què veure-hi

El castell és l’element més característic del poble i el que li dóna una personalitat pròpia, ja que domina una àmplia extensió des de l’alçada de la torre.

Es tracta d’una fortificació militar del segle XI, transformada en palau residencial, que es va mantenir intacta fins al segle XIX i habitada fins al 1908.

En destaca l’alta torre de l’homenatge, de set plantes i amb elements gòtics, que s’alternen amb altres detalls gòtics i romànics de la resta del conjunt. Va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 1985.

Al peu del castell hi ha l’església parroquial de Sant Miquel, del segle XVII i perfectament conservada, on hi ha un sarcòfag gòtic del segle XVI amb un cavaller jacent esculpit, que devia pertànyer a un membre de la casa dels Guimerà.

Els antics carrerons del poble poden conduir, en una passejada amb regust medieval, fins a la plaça Major, on s’aixeca l’edifici de l’Ajuntament, un casal renaixentista amb un escut i una imatge de Sant Miquel esculpits en pedra a la mateixa façana.

Els carrers del poble també acullen diverses cases renaixentistes del segle XVIII, com Cal Maimó, Cal Valls o Cal Freixador, amb interessants detalls arquitectònics, com les motllures de les finestres.

Què fer-hi

El terme municipal de Ciutadilla ofereix bones possibilitats per al senderisme a través dels paisatges rurals de camps i boscos, que es poden combinar amb l’observació dels tres molins: el del Senyor, el de Valls i el del Convent.

Des de fa uns quants anys, a l’abril té lloc la Trobada de Grups de Recreació Medieval, amb la participació d’especialistes de tot l’estat i veïns de la localitat abillats amb vestimentes de l’època.

Clima

El clima de la comarca és de tipus mediterrani, amb tendència continental i marcadament sec. Les precipitacions són força escasses i es distribueixen de manera irregular al llarg de l’any. Les temperatures són molt variables, amb hiverns llargs i especialment freds, i estius també llargs i calorosos. Només els tres mesos d’abril, maig i octubre tenen una temperatura mitjana temperada. La continentalitat tèrmica és menys marcada que a la resta de la comarca per la presència de muntanyes de mitjana alçada.

Voltants
Quan anar-hi
L’estiu, per la festa major en honor de sant Roc, i la primavera són els millors moments per gaudir del municipi i el seu entorn. El primer de maig se celebra la trobada de grups de recreació medieval, que té com a escenari el castell de Ciutadilla.
Situació geogràfica
L’estiu, per la festa major en honor de sant Roc, i la primavera són els millors moments per gaudir del municipi i el seu entorn. El primer de maig se celebra la trobada de grups de recreació medieval, que té com a escenari el castell de Ciutadilla.
Coordenades GPS X: 1.1371413855555399, Y: 41.5614500236438
Mapa
Fotos