Porta del Fòrum Provincial a la plaça del Pallol. Porta del Fòrum Provincial a la plaça del Pallol.

Catalunya Romana

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Arqueologia
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu, Amb automòbil
Distància (km)
666
Municipis de pas
Barcelona, Garriga, la, Escala, l', Roses, Guissona, Tarragona
Marca Turística
Barcelona
Punts d'interès
Conjunt arqueològic de Tarraco, Necròpolis Paleocristiana, Barcelona (Barcino), Can Terres (La Garriga), Empúries i Roses.
Consells
Portar calçat adient
Mapa
Descripció

L’arribada dels romans a Empòrion al segle II a. C. va ser el punt d’inici de l’establiment i extensió de l’Imperi per la nostra geografia. L’antiga Tàrraco va convertir-se al segle I a. C. en capital de l’anomenada Hispània Citerior (la que comprenia els territoris de l’est peninsular, dels Pirineus a Cartagena). És lògic, doncs, que el llegat conservat a Tarragona sigui un important conjunt arqueològic romà, reconegut per la UNESCO l’any 2000 com a Patrimoni de la Humanitat.

L’itinerari per la Tarragona romana s’inicia per les ruïnes de dins mateix de la ciutat. Així, el primer punt de visita és el circ, construït al segle I d. C., durant el regnat de Domicià. En un estat excepcional, se’n conserven algunes voltes de ciment que aguantaven les grades, parts d’aquestes, algunes escales i parts del podi.

La ruta segueix pels dos fòrums. El provincial era el marc dels actes de la província i estava format per dues terrasses on hi havia els principals edificis governamentals. El fòrum de la colònia o local, per la seva banda, estava situat a la part baixa i constituïa el centre de la vida política i social de la ciutat, amb els principals edificis administratius i de culte.

Tot seguit es poden visitar les muralles, primera gran construcció dels romans a la zona durant el segle III a. C., i les ruïnes de l’amfiteatre, un dels tres grans edificis dedicats als espectacles (a més del circ i el teatre) que distingien qualsevol gran ciutat romana. Datat del segle II a. C., l’amfiteatre es va aixecar fora del nucli urbà, molt a prop de la Via Augusta. Testimoni de lluites de gladiadors, amb feres i execucions, l’edifici va ser restaurat als anys seixanta i setanta del segle passat.

El recorregut passa després per la necròpolis paleocristiana, molt a prop del riu Francolí, i després continua per fora de la ciutat. Així, es pot visitar l’aqüeducte de les Ferreres (o pont del Diable), un dels dos que proporcionaven aigua a la ciutat. Construït al segle I a. C., és una de les millors mostres de construcció hidràulica romana que es conserven.

Altres punts imprescindibles són la pedrera del Mèdol, una gran foia de la qual s’extreia roca calcària; l’arc de Berà (a Roda de Barà), una construcció honorífica de l’època d’August i un dels vestigis romans més visitats de la zona, i les vil·les dels Munts (a Altafulla) i de Centcelles (a Constantí).

Les visites a la Tàrraco romana poden ser guiades. Al final de maig la ciutat organitza les jornades Tàrraco Viva.

La Ruta de la Catalunya Romana, però, ens porta també a visitar altres punts d’interès que van ser centres neuràlgics importants de l’Imperi, com Barcelona (l’antiga Barcino), la vil•la romana de Can Terrers a la Garriga (Vallès Oriental) o el parc arqueològic de Iesso, a Guissona (Segarra).

A la capital catalana, el recorregut pel llegat romà passa per tres punts: la muralla romana, l’antiga necròpolis i el Museu d’Història de la Ciutat. La muralla, construïda probablement a finals del segle III d. C. sobre una altra de més antiga, va fer de Barcelona una de les ciutats fortificades més importants d’Occident. A la seva part exterior hi ha la necròpolis romana, on hi havia 95 tombes dels segles II-III d. C.

El Museu d’Història, per la seva banda, conserva en el subsòl el conjunt de restes de la vil•la romana més importants de la ciutat. Altres vestigis de Barcino són les restes del temple d’August i les arcades que es conserven d’un dels aqüeductes que duien aigua a la població.

La vil•la romana de Can Terrers va ser construïda al segle I d. C. Situada a les planes que envolten el massís del Montseny, aquesta vil•la va ser la més important de la zona. A l’edifici, que es troba en molt bon estat, destaquen els banys i les termes.

Per acabar, la ciutat romana de Iesso, del segle I, es conserva com un jaciment arqueològic de gran importància, en què les muralles, la porta d’entrada, la necròpolis i el Museu Eduard Camps són punts d’obligada visita. Un dels atractius d’aquest espai és que permet fer la ruta en globus aerostàtic.

Altres opcions interessants per complementar aquest itinerari són passejar per la via romana de Capsacosta, a la Vall de Bianya (Garrotxa), o visitar les colònies gregues d’Empúries (on destaquen la muralla, els carrers, el clavegueram, les cases i els temples de la ciutat romana) i de Roses (amb un conjunt emmurallat ocupat en múltiples ocasions).

Punts de pas
Situació

Coordenades GPS X: 1.25634782375859, Y: 41.1211207822789
Fotos