Jaciment d'icnites de la Posa Jaciment d'icnites de la Posa

Catalunya prehistòrica. L'última llar dels dinosaures

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Arqueologia, Història, Natura, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu, Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
314,6 km
Municipis de pas
Fígols, Vallcebre, Àger, Isona i Conca Dellà
Marca Turística
Terres de Lleida
Punts d'interès
Sant Romà d'Abella, Isona i Conca Dellà, Fumanya, Fígols, Vallcebre, Àger, Coll de Nargó.
Mapa
Descripció

La presència de restes fossilitzades de dinosaures com ara ossos, petjades i ous a Catalunya és més que notable. Les importants restes esquelètiques que s'han trobat ens obliguen a iniciar la ruta en el Pirineu.

Concretament, a la localitat de Sant Romà d'Abella (Isona i Conca Dellà, Pallars Jussà), on s'ha descobert una nova espècie d'hadrosaure batejat com a Pararhabdodon isonensis en clara referència al nom de la zona. D'aquest mateix període i per la quantitat i la qualitat de restes òssies, tampoc no hem de deixar de visitar els jaciments de Basturs i de la Posa, també al terme d'Isona i Conca Dellà. Igual d'atractives són les petjades fossilitzades, anomenades icnites, que es poden contemplar en els jaciments de Fumanya (Fígols i Vallcebre, Berguedà), on el principal està integrat per unes 2.000 icnites, la majoria de les quals són de titanosaures.

També al poble de Fígols hi ha el jaciment dels Cingles del Boixader, amb set icnites en bon estat de conservació. Aquestes últimes petjades constitueixen, juntament amb el jaciment d'icnites de la Mata del Viudà (Àger, la Noguera), les restes fòssils trobades dels últims dinosaures del continent euroasiàtic, abans de la seva extinció fa 65 milions d'anys.

Coll de Nargó, un jaciment exclusiu

El jaciment d'ous i nius de Coll de Nargó (Alt Urgell) és un dels tres més importants del món. Disposa d'un museu, Dinosfera, per conèixer les diferents espècies o les causes de la seva extinció. El Mirador del Cretaci permet veure in situ, des d'una passarel·la, des de petjades fins a restes fòssils d'ous.

Situació

Coordenades GPS X: 1.043972, Y: 42.117226
Fotos