Embarcacions amarrades al Port Esportiu Marina d'Empuriabrava Embarcacions amarrades al Port Esportiu Marina d'Empuriabrava

Castelló d'Empúries

Guia de Municipis

Localitat
Castelló d'Empúries, Empuriabrava
Comarca
Alt Empordà
Província
Girona
Habitants
11794
Superfície
42
Altitud
17
Oficines de turisme
Turisme – Ajuntament de Castelló d’Empúries i Empuriabrava


En dues paraules

Castelló d’Empúries és una vila medieval que encara conserva les joies arquitectòniques de temps passats, la més destacable de les quals és l’església de Santa Maria (segle XIII), coneguda amb el sobrenom de la catedral de l’Empordà. El terme, regat per les plàcides aigües de la Muga i el rec del Molí, acull la seu del Parc Natural dels Aiguamolls, a l’indret anomenat el Cortalet.

Paral·lelament, Empuriabrava s’estén al nord dels límits del parc com una autèntica ciutat, creada el 1967 com a marina residencial. La seva estructura urbanística es basa en una quadrícula de canals navegables que sumen més de trenta quilòmetres de longitud, amb més de 5.000 amarradors i aeroport propi.

Imprescindibles

- Passejar pels carrers del nucli antic.

- Fer alguna ruta pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

- Visitar Santa Maria de Castelló.

- Conèixer els canals navegables d’Empuriabrava.

Què veure-hi

El patrimoni arquitectònic de Castelló d’Empúries abraça tant edificis de culte o religiosos com cases i equipaments civils. A més de la basílica de Santa Maria, la "Catedral de l’Empordà", Castelló està format per un entramat de carrers per on el visitant podrà perdre-s’hi per descobrir el passat del municipi: el carrer del Bordell, les places porxades, els barris artesans i el call jueu, que comprèn els carrers de la Muralla, dels Jueus, del Call, del Calabró, de les Peixateries Velles i la plaça de la Llana.

És molt recomanable començar la visita pel portal de la Gallarda, antiga entrada al recinte fortificat del poble per l’est. En aquest mateix punt es pot admirar la porció de muralla més ben conservada de la vila.

La Casa Gran és un edifici gòtic que servia de residència a la noblesa castellonenca de la baixa edat mitjana. Constitueix una de les més notables joies historico-artístiques de la vila.

Es pot completar la visita acostant-se a la Llotja, antiga Casa de la Vila (segle XIV, amb reformes del XVIII); el palau dels Comtes (segle XIV); el convent de Sant Agustí (segle XVII), amb l’església i un campanar magnífic, i el convent de Santa Clara, fundat com l’anterior a extramurs de la població i traslladat dins del nucli a final del segle XVII per protegir-se dels desastres de la guerra.

Vora l’antic barri de Sant Marc, un curiós pont medieval de set ulls desiguals travessa la Muga. Ara s’anomena pont Vell (segle XIV), tot i que el precedia un altre d’encara més antic, ara desaparegut.

Per acabar, mereixen menció la torre Carlina (segle XIX), la bella construcció del Rentador Públic (segle XIX) i l’edifici gòtic de la Cúria i Presó. Data del 1336 i, com el seu nom indica, complia les funcions de tribunal de justícia i de presó. S’hi conserven grafits que van deixar els presos que hi visqueren com a testimoni de les seves experiències.

El municipi disposa de dos espais museístics interessants més. El primer és l’Ecomuseu-Farinera, aixecat sobre un dels tres molins medievals de la vila. S’hi continua produint farina de manera demostrativa, amb maquinària de finals del segle XIX. Forma part de la xarxa del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

L’altre és el Museu Parroquial, on s’exposa la col·lecció d’orfebreria religiosa de la basílica.

Què fer-hi

De les moltes activitats culturals i esportives que ofereix el terme caldria destacar les de la zona protegida del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, espai per a grans i petits que es pot recórrer a peu o amb bicicleta. S’hi organitzen trajectes com la ruta dels Estanys, que permet veure en família les meravelles faunístiques i florals.

Un altre itinerari pels aiguamolls és el literari, que relaciona el paisatge amb l’obra de l’escriptora M. Àngles Anglada, molt vinculada a la zona, a la que va dedicar bona part dels seus escrits.

Els amants del senderisme, poden recorre el tram del sender de gran recorregut GR-92 i una variant del GR-11 que passa per aquesta àrea.

També es pot passejar pel camí natural o via verda del riu Muga. Enllaça el nucli històric de Castelló d’Empúries amb Empuriabrava i es pot realizar amb qualsevol mitjà de transport si no és motoritzat. Els cinc quilòmetres que ressegueix també es poden fer a peu.

L’oficina de turisme ofereix a més diverses visites guiades per conèixer la població i els seus voltants.

Classificada com a Destinació Turística Esportiva per la Generalitat de Catalunya, Empuriabrava ofereix un ventall extens d’activitats esportives de terra, mar i aire: vela, paracaigudisme, caiac, submarinisme, hípica o tenis, entre d'altres activitats. Els menys actius poden relaxar-se a les seves platges, que ocupen uns set quilòmetres de costa.

Disposa també de l’oferta lúdica nocturna més potent de la zona, amb bars musicals, terrasses i discoteques per a tots els gustos.

Si es parla de cuina, cal esmentar les campanyes gastronòmiques que tenen lloc al municipi, com les que potencien la cuina dels Aiguamolls de l’Empordà o la cuina medieval. Entre els ingredients més destacats es troben l’ànec, el foi gras, el peix i les verdures autòctones. Quant a dolços, val la pena tastar els bruels, les delícies de trobadors o els rocs de Castelló.

Pel febrer se celebra la Festa de la Candelera, o festa major d’hivern, amb activitats al voltant de la catedral. I al juny, la Fira del Pa, la Farina i el Blat, que inclou visites guiades a l’Ecomuseu-Farinera, titelles, contes, tallers, concursos i mercat, tot relacionat amb aquests productes.

El Festival Terra de Trobadors (al setembre) és una fira històrica, medieval, que rememora els temps més àlgids del Castelló comtal. S’hi fa un mercat medieval, una cercavila, conferències i concerts de música trobadoresca.

A principis de novembre té lloc el Foc de Castelló, una recreació de la batalla de 1874 entre carlins i liberals

Clima

El clima és mediterrani, temperat i humit. Les temperatures de la zona són moderades, amb una mitjana anual d’uns 16 C. De novembre a març, però, les glaçades poden ser freqüents. L’estiu és l’estació més seca. El vent característic de la zona és la tramuntana, fred i fort, procedent del nord, i el garbí, molt freqüent a l’estiu.

Voltants
Quan anar-hi

Tot l’any, i especialment l’estiu, és un bon moment per anar al municipi. A més de l’atractiu monumental del nucli antic de Castelló d’Empúries, la població pot ser visitada pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, un dels espais naturals més importants del Mediterrani. Allà es pot fer la ruta dels estanys, tant amb bicicleta com a peu.

Un dels esdeveniments culturals més coneguts del poble és Terra de Trobadors, una peculiar festa medieval que se celebra cada mes de setembre.

Situació geogràfica

Tot l’any, i especialment l’estiu, és un bon moment per anar al municipi. A més de l’atractiu monumental del nucli antic de Castelló d’Empúries, la població pot ser visitada pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, un dels espais naturals més importants del Mediterrani. Allà es pot fer la ruta dels estanys, tant amb bicicleta com a peu.

Un dels esdeveniments culturals més coneguts del poble és Terra de Trobadors, una peculiar festa medieval que se celebra cada mes de setembre.


Coordenades GPS X: 3.07568, Y: 42.2593
Afiliació, Adhesió i Certificacions

Es troba adherit a: Turisme Esportiu.

Mapa
Fotos