Castanyes torrades Castanyes torrades

Castanya

Productes Terra

Nom
Castanya
Temporada
Tardor
Municipi
Viladrau
Marca Turística
Paisatges Barcelona
Descripció

El castanyer va ser portat a Catalunya pels romans, però no va ser fins al segle XVIII que se'n va popularitzar el fruit. Avui dia, creix especialment a la zona nord-est de Catalunya a causa del seu clima humit.

La castanya té un gran valor energètic, és rica en vitaminesi baixa en greixos. Si antigament es consumia únicament bullida o torrada, actualment es fa servir per acompanyar una gran varietat de plats, i en cremes, guisats i postres. Per exemple, amb la varietat de castanyes pilonga es fa la llaminadura del marron glacé.

Entre els plats elaborats amb castanyes, destaquen els tradicionals peus de porc amb castanyes i dos de més moderns, com el guisat de col i castanyes i la vedella farcida amb castanyes. Pel que fa a les postres, hi ha el pastís de castanyes i la bavaresa de castanyes.

A Catalunya se celebra la Festa de la Castanyada el 31 d'octubre, vigília de Tots Sants. Tradicionalment, es mengen castanyes torrades, comprades a venedores de carrer que les emboliquen en paper de diari, i també moniatos, panellets i fruita confitada.

Però hi ha altres festes entorn d'aquest fruit sec. A Sant Feliu de Pallerols (la Garrotxa) es fa a finals d'octubre una castanyada popular. I a Amer, un poble de la Selva, es fa el primer cap de setmana de novembre un concurs de torradors de castanyes que inclou un berenar popular.

Mapa
Fotos