Església de Sant Feliu Església de Sant Feliu

Beuda

Guia de Municipis

Localitat
Beuda, Lligordà, Palera, Segueró
Marca Turística
Pirineus
Comarca
Garrotxa
Província
Girona
Habitants
170
Superfície
36
Altitud
338


En dues paraules

A Beuda es produeix una perfecta comunió entre la natura i l’arquitectura medieval, que inclou diverses cases pairals, monestirs romànics i un castell ancestral. L’església del Sant Sepulcre de Palera (segle XI) i la de Sant Feliu de Beuda (segle XI) són dos exemples arquitectònics que cal no deixar-se perdre.

El municipi està reclòs entre el massís del Mont i la vall del Fluvià. Dins del terme trobem tres veïnats més: Lligordà, Palera i Segueró. El territori, muntanyós, humit i agrest, es nodreix d’un grapat de rieres, com la del clot de l’Espinau o la del salt de Palera.

Tenen fama les pedreres d’alabastre de Beuda, explotades des de l’època romana i emprades durant l’edat mitjana per fer retaules i escultures arreu del país.

Imprescindibles

- Veure el Sant Sepulcre de Palera.

- Fer una visita a l’església de Sant Feliu de Beuda.

- Conèixer Can Noguer.

- Pujar fins al Castellot o castell dels Moros.

- Entrar a l’església de Santa Maria de Palera.

- Visitar el santuari de la Mare de Déu del Mont.

Què veure-hi

El poble es troba en un replà entre el turó del Castellot, on resten els murs de l’antic castell dels Moros, documentat abans de l’any 1000, i el gran casal gòtic, que pertany a un castell més modern.

Beuda es reconeix de lluny per l’alt campanar de l’església de Sant Feliu, la parròquia de la vila, un temple romànic del segle XI amb una planta irregular, més ampla a la façana que a la part de darrere.

El patrimoni municipal compta amb algunes de les obres més destacades del romànic català. D’aquest estil mereix especial atenció el pont sobre el riu Llierca, que es conserva en perfectes condicions.

Al poble agregat de Segueró hi ha finques de llarga tradició, com Can Noguer, una de les més importants de tot Catalunya als segles XVIII i XIX. La nissaga dels Noguer va residir al castell fins al segle XVI, moment que es va construir la casa d’aparença renaixentista que podem veure avui, amb vistosos esgrafiats i un bell jardí d’arbres centenaris.

A sota de Can Noguer trobem Santa Maria de Segueró, una església romànica construïda al segle XI que té una sola nau, un peculiar absis i una obra de fortificació a la façana.

De la carretera que surt de Besalú veiem l’església de Sant Pere de Lligordà, una edificació del segle XII tancada per la rectoria i el cementiri. Té una nau de planta rectangular i un absis semicircular. De formes un xic austeres, l’alt campanar, convertit en torre, serveix de contrapunt.

A Palera, un altre petit veïnat del municipi, s’alça l’església de Santa Maria de Palera, on es venerava una marededéu gòtica tallada en alabastre, exposada actualment al Museu d’Art de Girona. Vora seu hi ha el Sant Sepulcre de Palera, un dels edificis romànics més importants de la zona i un centre rellevant de devoció i pelegrinatge des que es consagrà.

El santuari de la Mare de Déu del Mont queda enlairat gairebé al límit entre les dues comarques de l’Empordà i la Garrotxa. És un lloc simbòlic per a la cultura catalana, ja que aquí va viure mossèn Cinto Verdaguer, un dels grans poetes del país.

Què fer-hi

A Beuda es poden plantejar tot un seguit d’excursions. Els més decidits poden fer una caminada fins al santuari de la Mare de Déu del Mont. Aquest recorregut parteix de l’església parroquial del poble, segueix carretera amunt, travessa la riera i el bosc i passa pel mas de Ca n’Oliveres, el Salve Regina, la font de la Roca Pastora i l’antic monestir de Sant Llorenç de Sous.

Altres rutes atractives són les que porten de Beuda a Sant Miquel de Coma de Roure, la de Lligordà al Sant Sepulcre de Palera, o la ruta curta a la font de la Quera, que permet contemplar la irregular silueta del castell de Beuda.

També és interessant visitar les grutes de la cova del Carlí, prop de la carretera que condueix a Falgars, o la cova de la Mosquera, situada abans d’entrar al poble.

La gastronomia garrotxina és famosa pels embotits, les anxoves i el licor de ratafia. Val la pena tastar plats com l’ànec amb peres, les faves a la catalana, els cargols amb conill o la carn de cacera.

Clima

El clima és mediterrani humit de muntanya. Les pluges són abundants durant tot l’any i les temperatures suaus, tot i que a l’hivern són freqüents les glaçades. L’estació menys plujosa és l’hivern, i la més plujosa, la primavera. A l’estiu les nits són fresques i agradables. Els vents típics de la zona són la tramuntana, el ponent, el llevant i el migjorn.

Voltants
- La vila de Besalú.
- Església de Santa Magdalena de Jonqueres, de Maià de Montcal.
- Castell de Sales de Llierca.
- Castell gòtic dels Montpalau, a Argelaguer.
- El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Quan anar-hi
Beuda pot ser visitada totes les èpoques de l’any. Un dels atractius que ofereix al visitant són les rutes a cavall. El poble pot ser el punt de partida per veure moltes de les poblacions de la Garrotxa o de l’Alt i Baix Empordà, situades molt a prop del municipi.
Situació geogràfica
Beuda pot ser visitada totes les èpoques de l’any. Un dels atractius que ofereix al visitant són les rutes a cavall. El poble pot ser el punt de partida per veure moltes de les poblacions de la Garrotxa o de l’Alt i Baix Empordà, situades molt a prop del municipi.
Coordenades GPS X: 2.70972313878233, Y: 42.236986950031692
Mapa
Fotos