Runes del poble vell devastat a la batalla de l'Ebre  (Miguel Raurich)Runes del poble vell devastat a la batalla de l'Ebre (Miguel Raurich)

Art i guerra. Rere les petjades de Picasso i la Guerra Civil

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Arqueologia, Història, Natura, Pintura, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu, 4x4, BTT
Nivell de dificultat
Debutants
Durada (h)
3 dies
Municipis de pas
Sénia, la, Fatarella, la, Flix, Horta de Sant Joan, Ulldecona, Siurana (Priorat)
Marca Turística
Terres de l'Ebre
Punts d'interès
Siurana, Flix, la Fatarella, Horta de Sant Joan, Ulldecona, la Sènia.
Mapa
Descripció

Dia 1

Llegendes de conte
Deixa't sorprendre per la història del petit poble de Siurana i el seu castell, protagonistes de setges interminables i conquestes impossibles. Només fa falta mirar el precipici que l'envolta per entendre per què va ser un territori tan difícil de conquistar i per què va tenir un final tan tràgic. Un agradable passeig per cases encantadores i carrers empedrats que ens transportarà a un món de conte. Gaudeix-lo. 

Sota el pes de les bombes
Flix va ser un poble molt castigat en la batalla sagnant de l'Ebre per la seva situació estratègica i perquè s'hi fabricava la cloratita, un potent explosiu. Ara pots visitar un dels refugis antiaeris que es van construir per donar l'esquena a tanta barbàrie. 

Dia 2

La batalla de l'Ebre, avui
Des de la Fatarella i amb Rutes Borrell rememoraràs els fets que van marcar aquest territori durant la batalla de l'Ebre. La visita es fa en 4x4. La més extensa, de vuit hores, inclou la visita al Centre d'Interpretació, a un museu de la batalla i un dinar. Recorre els espais emblemàtics reconstruïts per reviure els dies negres de la guerra. 

L'Horta més picassiana
A Horta de Sant Joan, Picasso es va inspirar, hi va crear i hi va viure com un més, enamorat d'aquests paratges. L'antic hospital és ara el Centre Picasso, un espai on s'exposen reproduccions de totes les obres que l'artista va pintar allà i també a Barcelona o París evocant l'Horta estimada. I si vols recórrer-ne els paisatges, fes-ho en BTT per la Via Verda de la Terra Alta. 

Dia 3

Pinzellades ancestrals
L'art rupestre et transporta amb una sola mirada a un món ancestral. Comprova-ho als Abrics de l'Ermità, a Ulldecona. Admiraràs una de les escenes de caça més antigues de tot Catalunya, d'estil narratiu i naturalista, on fins i tot es poden observar detalls com els pentinats, els vestits i els arcs simples i complexos. 

Sobrevolant la batalla
La visita al camp d'aviació de la Sènia és essencial per entendre com es va desenvolupar la batalla de l'Ebre. Aquest camp d'oliveres era el punt ideal des del qual els avions sortien per atacar el front d'Aragó. La ruta inclou la visita al refugi antiaeri, el museu de la casa de comandament i el documental Entre dos fronts.

Situació

Coordenades GPS X: 0.905654519990778, Y: 41.2650697244608
Fotos